Veilig zonnen
De zon heeft vele positieve effecten op de mens, zonder zon zouden we niet kunnen leven! Echter, zoals met alle zaken: uw omgang met de zon moet verstandig zijn. Een duidelijke stelregel daarbij is: zorg dat u niet verbrandt door het zonlicht, niet buiten en niet binnen. Het is niet mogelijk om de zon buiten te verbieden, maar voor het binnenzonnen gelden duidelijke veiligheidsregels die we hier nader toelichten.
Huidanalyse
Om te zorgen dat u de juiste hoeveelheid zonlicht op uw huid krijgt en niet meer dan dat, is het belangrijk dat er naar uw huidtype gekeken wordt. Een SVZ-studio zal altijd (aan de hand van een vragenlijst en/of een huidmetingssysteem) analyseren welk huidtype u heeft en zorgen dat u niet meer zonlicht krijgt dan goed voor u is.
Zonadvies
Na het bepalen van uw huidtype bij de huidanalyse, krijgt u een persoonlijk zonadvies. Hoe lang kunt u zonnen op welke zonnebank? Met een goed zonadvies profiteert u van de optimale combinatie tussen de positieve effecten van het zonnen en een goed bruiningsresultaat, zonder uw huid verbranden.
0,3 norm
De zogeheten ‘0,3-norm’ die sinds medio 2007 in Nederland van kracht is, wordt gecontroleerd en gehandhaafd door de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA). Deze norm is in opdracht van de Europese Unie opgesteld door een brede wetenschappelijke commissie, Scientific Committee on Consumer Products (SCCP).
De norm stelt onder meer dat zonnebanken niet meer straling mogen afgeven dan 0,3 W/m2, oftewel: de kracht van de zon op de stranden van de Middellandse Zee rond het middaguur. De professionele bruiningslampen in de SVZ zonnestudio’s zijn hier op afgesteld.
Andere aspecten die uit het SCCPrapport naar voren kwamen, is dat klanten van zonnestudio’s verplicht een goede ‘intake’ met bijbehorende huidanalyse en een goed zonadvies moeten krijgen. Eveneens moeten er in zonnestudio’s duidelijk waarschuwingen zijn aangebracht over de mogelijke risico’s van (overmatig) zonnen en zonnebankgebruik.
SVZ heeft zich de afgelopen twee jaar sterk ingespannen om de genoemde ‘0,3-norm’ op een goede wijze ingevoerd te krijgen. Dit in nauwe samenwerking met de Voedsel en Waren Autoriteit. De (gezamenlijke) aanpak was zodanig dat deze als voorbeeld is gesteld in vele andere Europese landen die in veiligheids- en kwaliteitsbeleid rond zonnebanken duidelijk achterlopen bij Nederland.
<18, nog even niet zonnen
Wanneer u jonger dan 18 jaar bent, mag u nog geen gebruik maken van zonneapparatuur. Wetenschappers en huidspecialisten hebben vastgesteld dat het voor jonge mensen beter is wanneer ze niet te veel zonlicht te krijgen (dat geldt ook voor de buitenzon!) Tot het achttiende levensjaar is de huid nog in ontwikkeling waardoor huidsschade door eventuele verbranding, het risico vergroot op de ontwikkeling van huidkanker op latere leeftijd.
Als branchevereniging staat SVZ (net als onze leden) volledig achter de regel dat u voorzichtig met uw huid omgaat. De ‘niet onder de achttien’-regel is dan ook, net als andere maatregelen om huidkanker te voorkomen, erg belangrijk.
Zonneapparatuur
Zonnebanken zijn een gecontroleerde bron van ultraviolet licht ter aanvulling of vervanging van de zon buiten. De horizontale of verticale zonneapparaten bevatten dezelfde UV-stralen als de zon buiten en het bruiningsproces (en het proces van Vitamine D-aanmaak) vindt dan ook op dezelfde natuurlijke wijze plaats. Met een vaste output van de lampen (die de kracht hebben van maximaal de middagzon aan het Middellandse Zeegebied) kunt u precies berekenen hoeveel zonlicht er op uw huid komt, iets dat in de buitenzon niet mogelijk is. Doordat zonneconsulenten deze zonkracht koppelen aan uw huidtype en bruining, kunt u gecontroleerd zonnen zonder te verbranden.
Er zijn daarnaast andere voordelen waarom mensen voor de zonnebank kiezen: deze ‘zon’ is altijd beschikbaar, ook ’s avonds en tijdens zonloze dagen/seizoenen. Bovendien is de apparatuur tegenwoordig veelal voorzien van allerhande comfortaspecten zoals ergonomische ligplaten, instelbare ventilatiesystemen, aromabelevingen, verkoelende watermist en de mogelijkheid om (uw eigen) muziek te luisteren.
Buiten zonnen
De stelregel voor verantwoord zonnen is zowel binnen als buiten hetzelfde: zon met mate en zorg dat u niet verbrandt! Met de binnenzon kunnen we de blootstelling heel precies controleren, omdat we exact weten hoeveel UV-licht er op de huid komt. Met de buitenzon is dat niet het geval. Hier vindt u wat informatie over hoe om te gaan met de buitenzon. Buitenzon advies
Hygiëne zonnestudio’s
Wanneer u ontspannen geniet van een zonnesessie, ligt u veelal ongekleed op de zonneapparatuur. De SVZ zonnestudio’s leven daarom belangrijke hygiëneregels na om te zorgen dat de hygiëne aan alle eisen voldoet. Met de juiste reinigings- en desinfecteermiddelen worden volgens protocol de cabines, de apparatuur en de studio gereinigd. Hierdoor kunt u onbezorgd genieten van uw minivakantie genieten.
Code voor de Praktijkuitoefening
SVZ stelt eisen aan het lidmaatschap om de kwaliteit van haar leden te waarborgen. Zo moeten de aangesloten zonnestudio’s zich houden aan een Code voor de Praktijkuitoefening. In deze Code worden alle relevante (gedrags-)regels ten aanzien van veiligheid en kwaliteit genoemd. Bij herhaalde overtreding kunnen leden worden geroyeerd.
De Code voor Praktijkuitoefening garandeert voor de consument een hoog niveau van advies over het zonnen, dienstverlening door deskundig opgeleide medewerkers, hygiëne in de studio en veiligheid van de zonnebanken.
Tot de code hoort ook dat de SVZ-studio’s zich openstellen voor vragen, opmerkingen en eventuele klachten. Deze kunt u kwijt via onze contactpagina.