PERSBERICHT
Het verbieden van zonnebanken om huidkanker te voorkomen, zoals scheidend bestuurder Peter Huijgens van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) vandaag in het AD bepleit, helpt niet. Dat zegt voorzitter Huib van Heest van Samenwerking Verantwoord Zonnen (SVZ), de brancheorganisatie voor zonnebankstudio’s en leveranciers van apparatuur.
SVZ stelt dat zo’n verbod niet effectief is om het echte probleem aan te pakken, namelijk blootstelling aan te veel zonnestraling. "Het grote gevaar zit juist in het feit dat veel mensen te lang en onbeschermd in de buitenzon verblijven", aldus Van Heest. "De leden van SVZ houden zich aan allerlei preventieve voorschriften waardoor de consument die een zonnebankstudio bezoekt optimaal is beschermd." Van Heest wijst er op dat diverse wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat bij verantwoord gebruik van zonnebanken het risico op huidkanker mimimaal is. Ook stelt SVZ dat zonlicht goed is vanwege de aanmaak van vitamine D door het lichaam, zoals diverse studies aantonen. Bij een te zware blootstelling aan zonnestraling slaat het voordeel echter om in schade. Zonaanbidders moeten daarom adviezen van professionals zeer serieus nemen en navolgen. Dit betekent verantwoord en dus ook vooral niet te lang zonnen. In de buitenlucht, en ook onder zonnebanken.
Huid beschermen
Bescherming van de huid en letten op de tijdsduur van de straling zijn belangrijke voorzorgsmaatregelen. Juist in een gereguleerde omgeving als die in professionele zonnestudio’s wordt voorkomen dat mensen zich onverantwoord gedragen. Daar worden de intensiteit en tijdsduur van de UV-straling nauwlettend in het oog gehouden. Bij vrij zonnen in de buitenlucht wordt de kracht vaak juist onderschat. Mensen liggen of zitten te lang in de zon, met alle risico’s op verbranding.
Bij professionele zonnestudio’s, aangesloten bij SVZ, staat veiligheid voor de consument voorop. Ze voldoen aan de sinds 2007 bestaande Europese norm die geldt voor verantwoord zonnen. Anders dan in de natuur is de hoeveelheid zonnestraling nauwkeurig in te stellen. Bovendien wordt vooraf gekeken naar het huidtype. Op basis daarvan krijgt de klant advies. Er is al een minimumleeftijd van 18 jaar. SVZ pleit sinds jaar en dag voor een wettelijke legitimatieplicht. Daarnaast wil SVZ een gecontroleerd vergunningenstelsel voor het exploiteren van zonnebanken.
In Nederland maakt zo’n 17% van de bevolking gebruik van een zonnebank en gaat de gemiddelde bezoeker tien keer per jaar twintig minuten onder de zonnebank. De totale hoeveelheid zonlicht per jaar die een gebruiker daardoor ontvangt, is vergelijkbaar met die van één dag op het strand.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Noot voor de redactie:
Voor meer informatie of contact met de heer Huib van Heest, voorzitter SVZ, kunt u contact opnemen met Rob Sebes, telefoon 06 – 53 54 77 05